Telefoonabonnement per maand 108 euro duurder

De portemonnee moet flink open getrokken worden bij de nieuwe KPN abonnementen

Vanmorgen stond ik op, en pakte ik mijn telefoon erbij… mijn typische ochtendritueel overigens:-). Ik las dat KPN haar nieuwe abonnementsprijzen had veranderd. Met de nieuwe tarieven, die per 5 september 2011 ingaan, worden abonnementen flink duurder en moet je voor het toestel meer gaan bij betalen dan voorheen. Op Twitter kwamen al snel de discussies op gang na het nieuwsbericht over KPN. Er werd getweet dat ze gelijk willen overstappen naar T-Mobile of Vodafone. Is het echt zo erg, die nieuwe tarieven van KPN en Hi? Ja!

Als ik kijk naar mijn eigen mobiele telefoon gebruik, dan is bellen wel meer geworden bij mij als ik dat vergelijk met vorig jaar, maar het SMS-en is iets minder geworden. Dan is er ook nog mobiel internet, iets wat ik nu onmisbaar vind. (Ik ben niet de enige die het onmisbaar vind, 36 procent van de Nederlanders heeft namelijk mobiel internet:-)) Per maand ram ik er toch wel zo’n 1,5 gigabyte aan data doorheen. Ik heb zelf een T-Mobile abonnement, een Relax 25 met echt, onbeperkt internet. Voor die 25 euro kan ik 190 minuten bellen of 190 SMS-jes sturen. Mijn T-Mobile tegoed is onbeperkt(!) houdbaar! Ik had de eerste zes maanden een actie, maar als ik de normale prijs zou moeten betalen zou ik per maand €34,95 kwijt zijn. Toen ik bij de T-Mobile winkel mijn abonnement afsloot met een Sony Ericsson Xperia X10, moest ik zo’n 30 euro voor het toestel betalen.

Om even terug te gaan naar de tarieven die KPN wil gaan heffen, wordt het gebruik van een mobiele telefoon wel fors duurder. Ik heb de nieuwe prijzen van KPN bij gepakt. Als je uit zou gaan van mijn gebruik dan zou ik bij KPN uitkomen op een bundel met 200 min/SMS. Dat is €37,50. Bij dat abonnement mag ik dan 250 MB aan data gebruiken. Dat is natuurlijk veel te weinig voor mij. Daar moet dan voor mij 1250 MB bij per maand. Als je meer dan 250 MB verbruikt, moet je voor elke MB erboven, €0,10 betalen. Je kan eenmalig een aparte extra service erbij nemen. Voor €5,00 kan je een bundeltje erbij nemen waarmee je 250 MB erbij mag verbruiken. Dit komt neer op een maandbedrag van €42,50. Maar dan moet ik nog 1000 MB hebben om te internetten. 1000 x €0,10 = €100,00. Het totale maandbedrag komt dan neer op €142,50(!). Bij T-Mobile betaal ik nu dus €34,95 en stel, ik zou overstappen naar KPN, dan is dat een verschil van maar liefst €107,55 PER MAAND! Ik heb een 2-jarig abonnement. Als ik over zou stappen naar KPN ben ik de totale contractperiode €2581,20 meer kwijt, dan op dit moment met T-Mobile.

Dan is er nog dè grote vraag: ‘Wat gaan T-Mobile en Vodafone doen?’
Nou, je kan het waarschijnlijk al raden… die volgen. Er gaan al berichten rond, dat Vodafone de volgende is, die hun tarieven aan gaan passen. Aanpassen naar boven, wel te verstaan. Dataverkeer is anno 2011 niet meer weg te denken, en zal alleen maar meer en meer worden. Momenteel rekent Vodafone €0,30 per 10MB, als je over het datalimiet gaat. Nu is het zo dat je (globaal gezien) 20 euro voor het bellen en SMS-en betaalt en 10 euro voor het data. Vodafone gaf eerder al aan, dat dit misschien in de toekomst andersom wordt. Dus betaal je 10 euro voor bellen en SMS-en, en 20 euro voor het mobiel internet.

T-Mobile geeft nog niet veel vrij over eventuele veranderingen in de toekomst. Wel hebben ze mij laten weten via een Twitter privé-bericht, dat ze er nog niks over kunnen zeggen, maar dat de prijzen wel zullen veranderen in de toekomst. Dus ook T-Mobile zal de prijzen verhogen.

De nieuwe tarieven van KPN en Hi gaan in per 5 september… dus houd daar rekening mee met het verlengen of aangaan van een abonnement.

Let goed op de kleine lettertjes bij het afsluiten van een abonnement

Let wel, als je een abonnement afsluit let dan goed op de volgende dingen bij je nieuwe abonnement:

 • Betaal je per seconde of per minuut?
 • Hoe is het bereik in je omgeving?
 • Hoelang blijven je niet gebruikte minuten/SMS-jes geldig?
 • Wat kost bellen naar 090x/088 en andere service-nummers?
 • Wordt bij mobiel internet de snelheid verlaagt, of moet je gelijk betalen?
 • Is er een datalimiet voor het internet?
 • Hoe zit het met binnen- en buiten de bundel tarieven, en welke kosten vallen daaronder?
 • Wat kost het om te bellen naar de klantenservice van de provider?
 • Hoe hoog zijn de aansluitkosten?
 • Bij een actie of korting; hoelang geldt deze aanbieding?
 • Moet ik bij betalen voor het toestel?

Hoe het dus allemaal er uit gaat zien, in de toekomst is dus op sommige fronten nog een verassing. Maar dàt er dingen gaan veranderen, is in ieder geval zeker.

En wat als ze allemaal zoveel kosten gaan berekenen voor het internetten op de GSM? Moet ik dan maar weer terug naar mijn Nokia 6131… wat zal ik me dan vervelen in de trein, in de bus, in de wachtkamer, bij de kassa van de supermarkt, en …. ja? Waar niet?

[UPDATE 21/07/2011] Vandaag zijn de prijzen van Vodafone uitgelekt! Het is echt te hopen dat T-Mobile ver eronder zal blijven met haar prijzen. Na KPN heeft namelijk dus nu ook Vodafone de prijzen drastisch verhoogt. Zie hier de nieuwe prijzen van Vodafone.

[UPDATE 01/08/2011] T-Mobile is ook meegegaan in het veranderen van de tarieven. Ik liep in de Efteling toen ik op Twitter las dat T-Mobile haar prijzen had veranderd. Ik kon het niet laten om gelijk de nieuwe tarieven te bekijken. En ik moet zeggen…. ik ben best wel opgelucht, natuurlijk gaan we allemaal meer betalen en moet ik meer gaan letten op mijn dataverbruik :-). Maar de prijzen zijn minder omhoog gegooid dan bij de andere providers. Zie hier de nieuwe prijzen van T-Mobile’s abonnementen.

Advertenties

2 Responses to Telefoonabonnement per maand 108 euro duurder

 1. fanste says:

  Ik heb zelf een Samsung Galaxy S met Hi en een Samsung Galaxy Tab 10.1v met Vodafone en ik maak 9 van de 10 keer gebruik van Wifi. Is super handig, snel en het kost niks van je Internet bundel! Natuurlijk moet je wel bij een Wifi verbinding zitten, maar ik heb thuis Wifi, op mijn werk en op school.

  Ik heb op beide toestellen wel een internet bundel, voor het geval als ik bijvoorbeeld in de trein wil internetten. Maar ik kom nooit over mijn bundel heen, ondanks dat Facebook, Skype, Twitter, MSN, Gmail, etc allemaal standaard aanstaan.

  Zodra ik op een plek kom waar ik een keer een Wifi verbinding tot stand heb gebracht (bijvoorbeeld op mijn werk), dan schakelt mijn telefoon/tablet automatisch over naar Wifi. Super handig!

  Ondanks mijn vele Wifi gebruik stap ik voor mijn telefoon toch over naar een andere provider dan Hi, vanwege de laatste berichten van KPN/Hi.

  fanSte.

 2. Prijsverhogingen zijn volkomen logisch. Sms inkomsten zijn volledig weggevallen. Kan zelf gratis bellen met Skype op de iphone.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: