Een kijk op de SE XPERIA X10 met Android 2.1

Met Android 2.1 kunnen er meer icoontjes op een van de vijf homescreens

Vele Sony Ericsson XPERIA X10 bezitters zitten nog met smart te wachten op de update van Android 1.6 naar Android 2.1, maar ik heb hem al! Sinds afgelopen woensdag is mijn eigen X10 voorzien van Android 2.1, dit komt mede door mijn werkzaamheden in de mobiele telefonie wereld. En dus zullen de Nederlandse bezitters nog even moeten wachten. Tot wanneer? Dat weten we niet precies, het is in ieder geval wel zo, dat Sony Ericsson Nederland heeft aangegeven dat de unbranded versie van Android 2.1  nu bij Google ligt ter goedkeuring en dus van Google afhankelijk is wanneer de update gedownload kan worden naar de toestellen. Dit gebeurd overigens via de computer. Maak wel eerst een back-up!

Met deze live wallpaper kan je de vissen voeren met icoontjes van applicaties die op de telefoon staan, zoals hier; PingChat

Live wallpaper is een nieuwe toevoeging in Android 2.1 op de XPERIA X10. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld vissen al zwemmend over het scherm te laten gaan. Let wel op, dat dit veel vraagt van de batterij. Dus af en toe een keer naar de vissen, sneeuwvlokken, bewegende Android poppetjes of bewegende bomen kijken kan ook leuk zijn. 🙂

5 homescreens met onder meer een balk met snelkoppelingen

De homescreens van de telefoon zijn nu met 20 icoontjes in te delen, dit waren er eerst 16. Dus dat is al een pluspunt, waardoor je sneller naar je favoriete toepassing kan! Tijdens het switchen tussen homescreens merk ik dat het toestel wel merkbaar sneller reageert dan toen het nog op Android 1.6 draaide. Het menu is nu niet meer te bereiken door een balk van beneden naar boven te schuiven maar door op een vierkant te drukken onderaan het scherm. Persoonlijk vond ik de balk onderin het scherm die geschoven moest worden fijner werken.

Het menu op de X10

Misschien wel de belangrijkste reden dat iedereen snel Android 2.1 wil hebben op de XPERIA X10, is dat er veel meer applicaties ineens te downloaden zijn voor het toestel. Twitter for Android en WhatsApp zijn maar enkele voorbeelden van applicaties die eerder niet draaibaar waren op de XPERIA X10 en nu wel! Ideaal! Ook Google Earth is te vinden in de Android Market, de Android Market lijkt ook wat sneller te reageren dan toen het toestel draaide op Android 1.6. Er gaat echt een hele wereld voor je open, met Android 2.1 op de X10.

Er gaat een wereld voor je open met Android 2.1 op de XPERIA X10

Zoals ik zei is Twitter for Android nu ook te gebruiken op de XPERIA X10, maar ik gebruik nogal het liefst Touiteur voor mijn toestel. Maar dat is natuurlijk persoonlijk. Overigens is het nu ook mogelijk om Angry Birds, de volledige, gratis versie, te downloaden uit de Android Market. Bij de maker van Angry Birds, lag de fout dat het toestel niet ondersteund werd. Nu dus wel, en met succes! Mooie kleuren en geluiden en uuuuuren speelplezier. Ben nogal Angry Birds verslaafd 🙂

Angry Birds op de XPERIA X10, pas op, werkt verslavend!

Op het gebied van messaging, is de XPERIA X10 er een heel stuk op vooruit gaan, de blauwe kleur zien we nog steeds terug in zowel de berichten als bij het e-mailen. De nieuwe mailberichten worden echt veel sneller opgehaald dan eerst, en dat is fijn! Ook is het overzicht er veel beter op vooruitgegaan want berichten kunnen nu ook gelijk als favoriet worden bestempeld. Maar als er een hoop reclame troep de mailbox inkomt kunnen die met meerdere tegelijk aangevinkt worden en verwijderd worden.

De e-mail applicatie is er zeker op vooruit gegaan

De contactpersonenlijst is er ook op vooruit gegaan, contactpersonen worden nu getoond met een afbeelding van de persoon. Contacten kunnen zonder dat je een heel menu of dergelijke moet gekoppeld worden Facebook. Ik merkte dat profielen gelijk al werden samengevoegd, niks kwam daarbij kijken. Ideaal.

Contacten kunnen gesynchroniseerd worden met Facebook

De berichten die over en weer gaan met de contactpersonen zijn ook mooier vormgegeven. Het bestaat nu niet meer uit blokken onder elkaar maar uit ballonnetjes waarin de tekst is te vinden.

De weergave van de berichten is beter geworden na de update

Menigeen had problemen met het toetsenbord op de Sony Ericsson XPERIA X10, de witte blokjes werkte niet goed en de tekstvoorspelling was veel te uitgebreid waardoor het een chaotisch geheel werd. Dit is zoveel beter geworden na de update. Het zijn nu grijze blokjes die een paar suggesties tekstvoorspelling geven. Er kan ook ingesteld worden dat een hele zin herkend kan worden, na dat een woord getypt is, en een bepaald woord wordt vaak erna gebruikt, dan kan de X10 dat woord als suggestie geven.

Het toetsenbord is goed bruikbaar

De browser is ook veranderd, en ik kan nergens meer een knop vinden om de browser af te sluiten. Dus de middelste toets zal gebruikt moeten worden. Jammer, want zo blijft de applicatie op de achtergrond draaien en dus batterij slurpen. Door op het microfoontje te drukken kan er gepraat worden tegen het toestel. Als ik duidelijk praat, dan komt het goed, want dan wordt de zoekactie gestart met Google.

De contactpersonenlijst is sneller geladen

En de browser werkt ook veel sneller. Persoonlijk vind ik het nog steeds erg jammer dat een Flash player nog ontbreekt. Met een flash player kan de functionaliteit van het toestel nog wel verder vergroot worden. En dan zijn er nog de mensen die het jammer vinden dat multitouch niet aanwezig is op het toestel. Natuurlijk zou het leuk zijn als het er op zou zitten, maar als je dit eenmaal gewend bent, dan mis je het niet. Althans, zo denk ik er dan over.

De browser op de X10 is sneller geworden en gebruiksvriendelijker

Het websiteadres hoeft niet meer omslachtig te worden ingetypt, maar gelijk in de balk bovenin het scherm. Eerst moest dat met de menu toets waarna een URL kon worden ingevoerd. Ik moet zeggen dat ik daar zelf wel al snel aan gewend was, maar dit is toch fijner!

De browser werkt prettiger dan in Android 1.6

De favorieten, in Android wordt dit Bladwijzers genoemd, worden nu ook mooier getoond. Niet meer in een lijst. Maar in een mooie blokken-modus.

Mooi weergegeven, die bladwijzers

Een belangrijk onderdeel uit de update naar Android 2.1 is ook dat de 8.1 megapixel camera nu ook in HD kan filmen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik woensdag prima in HD kon filmen, maar ik wou het vandaag proberen, en toen crashte hij. Ik kon wel in QVGA filmen, ik neem aan dat dit even een probleempje is in mijn toestel. De automatische autofocus werkt voor een telefoon op zich wel goed.

Nu is er de mogelijkheid om te filmen in HD

Het resultaat van het filmen in Wide VGA is te zien in het filmpje hieronder:

Nadeel vind ik wel dat het LED lampje aan de achterkant van het toestel geplaatst is, wat ook gebruikt wordt voor het fotograferen in donkere situaties, altijd brand tijdens het filmen. Dit is lang niet altijd nodig en ook verbruikt het eigenlijk alleen maar energie.

Onnodige stroomverspilling helaas

Het ontgrendelingspatroon is ook veranderd na de update, dit werkt veel beter dan toen het toestel nog op Android 1.6 draaide.

Niet meer met een boogje ontgrendelen maar met het balkje

Bij het bellen is het scherm ook veranderd.

Bellen kan ook nog met de X10

Dit was even de ins-en-outs van Android 2.1 op de XPERIA X10. Als je er nog vragen over hebt, dan kan je hieronder een reactie achterlaten en zal ik die proberen te beantwoorden. Voor jullie, nog even geduld allemaal! Ik vermaak me wel voorlopig met Android 2.1 op de XPERIA X10. En stiekem hoop ik op een update naar 3.0 Gingerbread! Maarja, afwachten maar!

 

Update : De standaard galerij is nu ook te gebruiken op de XPERIA X10 met Android 2.1. Ook is het toestel helemaal klaar met haar Spotify integratie. Zie het blogartikel daarvan hier.

Advertenties

18 Responses to Een kijk op de SE XPERIA X10 met Android 2.1

 1. Silvia says:

  Goede blog, duidelijk. Maar ik vraag me evengoed af of je zelf vindt dat de update naar 2.1 een verbetering is.
  Helaas voor mij niets vernieuwends. Mijn oude Motorola Milestone had dit allemaal al driekwartjaar geleden.

  • Stefan says:

   Ja, Ik vind Android 2.1 op de XPERIA X10 zeker een vooruitgang. Het toestel is sneller en net wat meer mogelijkheden, zeker op het gebied van applicaties.

   • maurice says:

    wie kan mij zeggen hoe ik de update kan doen op mijn xperian x10
    ik kom er niet wijs uit en wil zo graag whatsapp installeren

 2. Alex says:

  Het toetsenbord was voorheen ook al in te stellen met 1.6.
  kun je kiezen standaard, sony ericsson koreaans chinees etc.
  Dat is geen nieuws..

  • Stefan says:

   Het toetsenbord was inderdaad aan te passen, maar de Android versie van het toetsenbord vond ik ook niet lekker werken. Nu werkt het echt veel beter.

 3. Peter says:

  Is er ook een verbeterde exchange ondersteuning? In 1.6 zat moxier. Werkt wel, maar je kon geen agenda widget op je homescreen plaatsen. Kan je in de 2.1 versie wel je exchange agenda op je homescreen zien?

  • Stefan says:

   Alleen de standaard agenda kan je op het toestel zetten als widget. Ik weet niet of er misschien een widget te downloaden is uit de Android Market.

 4. Robin says:

  Als we moeten wachten op de 3.0 versie van Android, zal menig toestel klaar zijn voor de vuilbak vrees ik.
  Ik had toch nog meer interactie met de Playstation 3 verwacht, zo zie je maar dat SE geen rekening houdt met de vraag van zijn klanten… Wel spijtig want de X10 heeft potentie!

  • Stefan says:

   Tsja, Google komt wel erg snel met haar updates. Dat kunnen fabrikanten gewoon niet bijbenen…. 😦 Maarja, Sony Ericsson heeft zelf ook toegegeven dat ze hiervan geleerd hebben.

 5. sander says:

  nice blog thnx
  nu moet k alleen nog wachten tot de 2.1 er voor mij is heb een branden hi/kpn x10i

  hee wat is gingerbread eigenlijk?

  • Stefan says:

   Gingerbread is de nieuwe versie van Android, degene die na 2.2 komt.

 6. mike says:

  hallo
  ik heb nu ook 2.1 op mijn x10 staan hij kan alleen mijn contacten niet zien ik heb backup en restore gebruikt en mijn berichtjes en oproepenlijst zijn wel goed teruggezet
  als ik in de oproeplijst op een naam klik en dan op contactgegevens openen dan pakt ie het contact wel maar als ik contacten open zegt ie kan sim kaart niet lezen en daaronder staat geen contacten
  en als ik een nieuw contact maak zegt ie contact is opgeslagen maar bij contacten staat nog steeds geen contacten
  iemand een oplossing ?
  gr mike

  • Stefan says:

   hmm… probeer het probleem eens bij Sony Ericsson neer te leggen. ik zou het zijn niet weten. succes!

  • Bas says:

   @ Mike,

   Dit probleem heb ik nu ook ondervonden.
   Hoe heb je het probleem opgelost??

 7. jvandijk says:

  Ik heb dit probleem ook hebben jullie het al opgelost en hoe?

 8. jvandijk says:

  Ok ik heb het opgelost hoe het is gekomen weet ik niet maar hij filterde mijn contacten op de status online… ( denk door installatie whatsap ) toen ik het filter uit zette waren alle contacten er weer….

  links boven in scherm staan drie poppetjes daar moet je op klikken.

  groetjes jochem

 9. Brigitte says:

  hallo, had nog een vraagje, gebruikte mijn telefoon in de auto via bleu thoot voor de update ging het prima en stond mijn telefoonboek op het scherm in de auto. nu na de update zegt mijn telefoon
  Kan sim niet lezen.

  dus zie ik in de auto ook geen telefoonboek meer heeft iemand een oplossing hiervoor.

  verder lees ik dat google of beter internet niet af te sluiten is. dat is wel het geval. je ziet op 1 van de tabladen een balkje met het icoon voor internet, bleu thoot, wifi en verlichting daar kan je met een gewoon aantippen alles aan of uitzetten. makkelijk ook in het buitenland als je geen email wilt ontvangen en niet voor extra kosten wil opdraaien.

 10. Mick says:

  Kan sim niet lezen oplossing

  even de provider bellen en vertellen wat er aan de hand is

  je sim kaart is te oud voor je toestel,krijg je gratis een nieuwe opgestuurd

  en voila,bij mij werkte het!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: