Het 'leven' als telefoonreviewer

Sony Ericsson XPERIA X10

Sony Ericsson XPERIA X10

Je hebt beroepen die je overal tegenkomt zoals vakkenvuller in de supermarkt of verkoper in een winkel, minder vaak tegen kom je beroepen tegen als redacteur voor een tijdschrift of dagblad, maar ze zijn er wel!
Wat je eigenlijk helemaal niet hoort is dat je ‘telefoonreviewer’ bent, leuk voor in de vrije tijd, en toch is dat hetgeen waar ik veel en ook graag mijn tijd in steek. Omdat je het niet elke dag hoort, bij deze een blog erover. Via Twitter vroeg ik al of er nog vragen waren omtrent het werk van een telefoonreviewer, de gestelde vragen zal ik in het blogbericht beantwoorden.

Ik heb altijd wel iets gehad met mobiele telefoons. Hoewel het klein begon, met een Nokia 1100 zit ik inmiddels aan de Sony Ericsson XPERIA X10. In 2008 heb ik me geregistreerd op het support-forum van GSM Helpdesk waarbij mensen vragen stellen over mobiele telefoons en meestal ook met smart wachten op een antwoord. Na een jaar daar actief te zijn geweest (en nu nog hoor) ben ik door GSM Helpdesk benaderd om daar als moderator te gaan toezien op het forum. Tevens kreeg ik de mogelijkheid om te gaan reviewen, dit voorstel kreeg ik omdat mijn Nederlandse zinsopbouw en spelling goed en chronologisch was opgebouwd.

Met sommige telefoons trek je echt de aandacht!

Met sommige telefoons trek je echt de aandacht!

Uiteraard even over nagedacht maar ik wist dat dit een kans was die ik zeker niet voorbij mocht laten gaan. Een tijdje later zat ik aan m’n eerste reviewtoestel. De LG KP500 Cookie was het eerste toestel waarvan ik een testverslag moest maken.
Het reviewen van een toestel is niet alleen van even kijken wat er op zit en wat beter zou kunnen maar het is vooral kritisch kijken naar een toestel. Daarbij moet er rekening worden gehouden met de doelgroep en de prijs/kwaliteit-verhouding. Tevens is het belangrijk waarom een toestel zo speciaal is. Is het een Sony Ericsson W995 waar alles draait om muziek of is het de Blackberry waar het puur draait om de zakelijke kanten.

Als je dat allemaal een beetje op een rijtje hebt kan er echt gekeken worden naar de functionaliteit van het toestel. Nou, ik kan hier alles wel omschrijven wat er allemaal werkelijk waar gebeurd maar wellicht kan je dat beter zelf het beste ontdekken in een van mijn reviews.

Soms zijn telefoons voorzien van verslavende spelletjes

Soms zijn telefoons voorzien van verslavende spelletjes

Het reviewen van mobiele telefoons is echt een geweldig iets, langzaam maar zeker krijg je steeds meer te weten over telefoons. Zo leer je nieuwe versies kennen van Google Android maar merk ik dat ik ook bij nieuwe versies van Windows Mobile niet blijer wordt van hun structuur :P, want Windows Mobile telefoons hebben zeker hun pluspunten maar met sommige telefoons kan ik gewoon niet werken.

Even tot de orde van het testen van één toestel.
De dag dat het toestel binnenkomt open ik gelijk de doos en wil natuurlijk als eerste het toestel zien en de interface van de telefoon even onder de loep nemen. In negen van de tien gevallen is de accu leeg en dus blijft het bij het bekijken van de buitenkant.
Een reviewtoestel heb ik gemiddeld twee weken om te testen, in die tijd moeten er foto’s geschoten waardoor de functies worden uitgelicht. Maar moet ook de tekst worden geschreven.

Veel toestellen al gereviewd

Al diverse toestellen gereviewd

Per toestel is de tijd die je er mee bezig bent verschillend, maar het gemiddelde is toch wel dat je alleen met foto’s schieten wel drie uur bezig kan zijn, die foto’s moeten uiteraard ook bewerkt worden en dat doe ik niet altijd met evenveel plezier.
Het gebeurd me regelmatig dat mijn Photoshop programma denkt van ‘zo, nou kan Stefan het even uitzoeken’.  Afijn, als de foto’s bewerkt en bijgesneden zijn dan kunnen ze geüpload worden naar het web om ze vervolgens op de goede plek te zetten in het bericht. Voor het bewerken van de foto’s en in het bericht te plaatsen door middel van HTML codes voor zowel de normale site als de PDA versie van GSM Helpdesk ben ik ook wel twee uur mee bezig ongeveer. Want als ik ondertussen ga Twitteren dan schiet het niet op :P.

We zitten ondertussen aan ongeveer vijf uur en de tekst moet nog getypt worden, hier doe ik zelf ongeveer elf uur over, er moet namelijk van alles besproken worden. Bij de ene telefoon is dit uiteraard veel meer dan de andere, bij een camera-telefoon moet er met nadruk op gelet worden hoe de kwaliteit is van de foto’s, maar dat is niet het enigste, want hoe presteert de camera in donkere situaties en bij het schieten van onderwerpen dichtbij?

Sony Ericsson Vivaz

Sony Ericsson Vivaz

Allemaal dingen die het totale eindoordeel van een toestel kunnen beïnvloeden. Na veertien dagen ongeveer is de periode met de reviewtelefoon voorbij en wordt het teruggestuurd naar het hoofdkantoor van de fabrikant. Bij het ene toestel denk ik weleens van, poeh, blij dat die weg is. Maar bij andere toestellen denk ik van, hmmm, die had ik liever nog een paar weken langer gehouden.

De meeste vragen die ik heb ontvangen via Twitter omtrent dit blogbericht zijn eigenlijk allemaal in de tekst verwerkt, ik kreeg echter nog een vraag, die ik overigens meerdere keren heb ontvangen; Hoe wordt je telefoonreviewer? Ik moet zeggen dat ik deze vraag heel vaak heb gehoord, haha.
Het is in feite niet mogelijk om te solliciteren naar het werk van een telefoonreviewer. Het is gewoon puur geluk hebben. Als je je aanmeldt op het forum van GSM Helpdesk is er net als bij mij een kans dat je opvalt (in positieve zin :P).

Ik zal binnenkort een lijst op m’n blog zetten met alle reviews die ik geschreven heb. Ik geniet van de telefoons die voorbij komen en doe het nog steeds met heel veel plezier!

En trouwens, vorig jaar in september kregen we van Nokia de mogelijkheid om een Nokia 3720 Classic op zijn robuustheid te testen. Dat hebben we gedaan, en we kregen ‘m maar niet kapot… of toch wel? Zie het filmpje hier.

Advertenties

4 Responses to Het 'leven' als telefoonreviewer

 1. Kelly says:

  Leuke blog weer.
  Vind het ook wel interessant om nou meer te weten over het werk als telefoonreviewer 🙂

  Lees dat je 14 dagen een telefoon hebt om te reviewen, maar er zullen toch ook wel gevallen zijn dat die tijd te kort is door omstandigheden? Kan dat dan altijd wel geregeld worden met de fabrikant of heb je nog nooit met die situatie gezeten?

  • stefanandroid says:

   Als ik een toestel langer nodig heb dan doen sommige merken moeilijker dan het andere merk. Maar meestal lukt het wel binnen 2 weken 🙂

 2. Jeroen says:

  Leuk man, eindelijk zat ik weer even achter de PC, dus kon ik wat makkelijker je blog lezen.
  kost wel een hoop tijd trouwens, krijg je een vergoeding of is het op vrijwillige basis?

  gr, Jeroen

  • stefanandroid says:

   Tnx! Lekker voor niks! Maakt niet uit, want het is gewoon een heel mooi iets!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: